Dr. sc. Vinicije Lupis na međunarodnom znanstvenom skupu Bugarsko-hrvatski dijalozi. Vremena, događaji, ličnosti; Sofija, 25.-26. 6. 2024.

U organizaciji Bugarske akademije znanosti i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Sofiji je 25. i 26. lipnja 2024. održan Međunarodni znanstveni skup “Bugarsko-hrvatski dijalozi. Vremena, događaji, ličnosti” na kojem je dr. sc. Vinicije Lupis sudjelovao izlaganjem “Uloga Dubrovčana u stvaranju bugarskog građanskog društva tijekom kasnog srednjovjekovlja i ranog novovjekovlja”

i1

– Program skupa: Bugarsko-hrvatski dijalozi. Vremena, događaji, ličnosti; Sofija, 25.-26. 6. 2024.

U Sofiji je 25. i 26. lipnja 2024. održana međunarodna interdisciplinarna znanstvena konferencija “Bugarsko-hrvatski dijalozi. Vremena, događaji, ličnosti” u organizaciji Instituta za balkanske studije s Centrom za trakologiju Bugarske akademije znanosti (IBCT-BAN). Konferencija je realizirana u okviru Nacionalnog znanstvenog programa „Razvoj i afirmacija Bugarske u inozemstvu“ Ministarstva obrazovanja i znanosti. Partneri su bili Institut za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Odjela za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Bugarskoj. Svrha znanstvenog foruma bila je rasvijetliti karakter, tipologiju i razvoj bugarsko-hrvatskih odnosa s naglaskom na vrijeme procesa modernizacije, formiranje civilnog društva, postojeće lokalne tradicije i vanjske utjecaje, osobnosti i mjesta sjećanja.

i2

Pozdrave sudionicima i gostima konferencije uputili su dr. Elka Traikova, znanstvena tajnica Odjela za kulturno-povijesno nasljeđe i nacionalni identitet BAN-a, prof. dr. Rumyana Preshlenova, ravnateljica IBCT-BAN-a, Nj. E. Jasna Ognjanovac, izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Bugarskoj, izvanredna profesorica dr. Irina Ognyanova, voditeljica projekta “Društvo, država i crkva među Bugarima i Hrvatima kroz stoljeća” i izvanredna profesorica dr. Antoaneta Balcheva, voditeljica projekta “Bugarski i hrvatski. Kulturne rute u jugoistočnoj Europi. Raskrsnice i interakcije”.

i3
i4

U okviru znanstvenog foruma predstavljena je izložba “Hrvati i Bugari kroz stoljeća. Kulturna diplomacija i međuakademska suradnja” koju je pripremio tim IBCT-BAN-a u sklopu projekta „Kulturna diplomacija Balkana u 20. i 21. stoljeću: postignuća, problemi, izazovi za budućnost“ koji financira Znanstvenoistraživački fond Ministarstva prosvjete i znanosti. Izložba je postavljeni u partnerstvu s Državnim kulturnim zavodom pri Ministarstvu vanjskih poslova, Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Republici Bugarskoj i Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti. U idućim mjesecima izložba će biti prikazana i na drugim mjestima u Bugarskoj i inozemstvu.

Područni centar Dubrovnik