Odrednice očuvanja i promicanja nacionalnog identiteta Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji; Skopje-Tetovo, 15.-20. 6. 2024.

Znanstvenici Instituta Pilar, dr. sc. Dražen Živić, pomoćnik ravnatelja Instituta Pilar, dr. sc. Ivana Bendra, voditeljica Područnoga centra Instituta Pilar u Vukovaru i dr. sc. Sandra Cvikić, boravili su od 15. do 20. lipnja 2024. godine u Skopju i Tetovu (Republika Sjeverna Makedonija), gdje su predstavili rezultate empirijskog istraživanja i Završno izvješće projekta “Društvene, kulturne i demografske odrednice očuvanja i promicanja nacionalnog identiteta Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji” (voditelj projekta dr. sc. Dražen Živić)

i1
i2
i3
i4

Foto: Institut Pilar

Prvo predstavljanje održano je 17. lipnja u svečanoj dvorani Pravnog fakulteta “Justinijan Prvi” Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda u Skopju. Pozdravnu su riječ brojnim sveučilišnim profesorima uputili prof. dr. sc. Sašo Georgievski, dekan Pravnog fakulteta “Justinijan Prvi”, veleposlanica Republike Hrvatske u Skopju, nj. e. Nives Tiganj te o. d. predsjednika Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji g. Josip Tunić. Prije samog predstavljanja dekan Pravnog fakulteta “Justinijan Prvi” službeno je primio djelatnike Instituta pa su u razgovoru dotaknute brojene teme na kojima bi Institut i Pravni fakultet “Justinijan Prvi” mogli surađivati uključujući i potpisivanje Sporazuma o suradnji.

i5
i6
i7

Dan poslije, 18. lipnja, rezultati projekta predstavljeni su u prostorijama Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji u Skopju, gdje se okupio veliki broj tamošnjih Hrvata. Nakon prezentacije razvila se sadržajna i duga rasprava. Konačno, 19. lipnja, rezultati projekta predstavljeni su u organizaciji i prostorima Makedonsko-hrvatskog društva i Hrvatskom kulturnom centru u Tetovu. I na tom su događaju nazočili brojni Hrvati, pa se nakon prezentacije također razvila živa rasprava te su otvoreni novi putovi zajedničke suradnje. Svim predstavljanjima nazočili su i članovi projektnog tima iz Skopja – prof. dr. sc. Goce Naumovski i g. Nenad Živković, dok je u ime Veleposlanstva RH u Skopju predstavljanjima rezultata nazočio i g. Nikola Bajić, diplomatski savjetnik.

i10
i8
i9

Pozivnica za predstavljanje rezultata znanstvenog projekta “Društvene, kulturne i demografske odrednice očuvanja i promicanja nacionalnog identiteta Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji”; Skopje, 17. 6. 2024.

Projekt Društvene, kulturne i demografske odrednice očuvanja i promicanja nacionalnog identiteta Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji

Područni centar Vukovar