Projekt PERSON: Održan 1. radni sastanak projektnog tima; Zagreb, 25.-27. 6. 2024.

Od 25. do 27. lipnja 2024. održan je u Zagrebu prvi sastanak projektnog tima projekta PERSON – Percepcija prijetnji, društveni identitet i društvena kohezija / PERceived threats, SOcial identity and cohesioN. Projekt ima za cilj istražiti kako različite percipirane prijetnje utječu na identitet i društvenu koheziju na različitim razinama te istražiti mehanizme putem kojih različite prijetnje uzrokuju promjene u društvenim identitetima i društvenu koheziju

i2
i3
i4

Tijekom sastanka, sudionici su raspravljali o metodologiji istraživanja te su osmislili plan prikupljanja i analize podataka. Poseban naglasak stavljen je na korištenje naprednih AI modela za analizu tekstualnih podataka i izgradnju semantičkih mapa koje će pomoći u razumijevanju kako različite percipirane prijetnje utječu na društvene identitete i koheziju.

Sastanak je bio izuzetno produktivan i rezultirao je konkretnim planovima za nastavak istraživanja. Sudionici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim napretkom projekta i dogovorili daljnje korake za implementaciju istraživanja.

Projekt PERSON nastavlja se prema planu, s ciljem da pruži dubinsko razumijevanje utjecaja različitih prijetnji na društvene identitete i koheziju. Tim stručnjaka iz različitih institucija nastavit će surađivati kako bi postigli ciljeve projekta i doprinijeli znanstvenom razumijevanju ovog kompleksnog fenomena.

Sudionici sastanka:

Justin E. Lane – Slovak Academy of Sciences
Josh Bullock – Kingston University London
Tomislav Pavlović – Institut Ivo Pilar
Igor Mikloušić – Voditelj projekta, Institut Ivo Pilar

Remote sudionici:

Prof. F. LeRon Shults – Professor, University of Agder, Norveška
Dr. Katherine O’Lone – Research Fellow, University of Cambridge, Woolf Institute, Ujedinjeno Kraljevstvo
Pavol Kosnač – Director, DEKK Institute, Slovačka

Projekt PERSON